Aplikacja Dysk Google do synchronizowania plików w dowolnym miejscu

Miliony użytkowników używają Dysku Google do tworzenia kopii zapasowych i przechowywania plików. Ale to nie jedyna aplikacja do przechowywania w chmurze, może służyć do wymiany plików między komputerami i nie tylko.

Aby pracować z Dyskiem Google, nie musisz mieć połączenia z Internetem, możesz pracować w trybie offline, a gdy połączenie będzie ponownie dostępne, wszystkie zmiany zostaną zsynchronizowane z magazynem w chmurze. Dzisiejszy artykuł to przewodnik dotyczący korzystania z Dysku Google na komputerze.

Jak pobrać i zainstalować aplikację Dysk Google

Aby zainstalować Dysk Google, kliknij na nim pokrętło ustawień (w prawym górnym rogu) i wybierz „Zainstaluj dysk na komputerze”. Możesz także kliknąć łącze i wybrać „Pobierz”.

Poniżej na stronie znajduje się napis „Pobierz na PC”, kliknij go => wybierz „Zaakceptuj warunki i zainstaluj”.

Uruchom pobrany plik i poczekaj kilka minut, aż aplikacja zostanie pobrana i rozpocznie się instalacja.

Połącz swoje konto Dysku Google i zsynchronizuj pliki

Po pobraniu aplikacji Dysk Google na komputer otworzy się przed Tobą okno z propozycją konfiguracji ustawień aplikacji. Kliknij „Rozpocznij”

W kolejnych oknach należy podać dane logowania do konta Google (jeśli nie masz jeszcze konta Google, zarejestruj się za pomocą linku)

Następnie pojawią się cztery okna z informacjami o Dysku Google, w trzech z nich kliknij „Dalej”

Po ostatnim kliknięciu „Opcje synchronizacji”

Na karcie „Ustawienia synchronizacji” możesz wybrać folder do synchronizacji na komputerze, klikając „Zmień” lub pozostawić domyślny folder C: \ Users \ nazwa użytkownika \ Dysk Google. Pozostawienie znacznika w sekcji „Synchronizuj wszystkie obiekty w sekcji„ Mój dysk ”” - zsynchronizujesz wszystkie pliki z magazynu w chmurze na swoim komputerze. Jeśli zaznaczysz pole „Synchronizuj tylko te foldery” - możesz wybrać, które foldery z chmury mają być synchronizowane z komputerem.

W zakładce „Zaawansowane” możesz ustawić ustawienia serwera proxy, jeśli z niego korzystasz (jeśli nie wiesz co to jest proxy to nic nie zmieniaj!), Możesz też zmienić ustawienia szybkości kanału, a także uruchomić Dysk Google od startu komputera i pokazać ikona synchronizacji w menu kontekstowym, czy nie. W zasadzie w zakładce „Zaawansowane” i „Ustawienia synchronizacji” możesz domyślnie zostawić wszystko, wszystko i tak będzie działać dobrze. Na koniec kliknij „Synchronizuj”

Jak korzystać z Dysku Google

Po instalacji skrót do Dysku Google powinien pojawić się na pulpicie i można go użyć do uruchomienia aplikacji, druga opcja uruchomienia to skrót obok zegara w zasobniku, kliknij go dwukrotnie, a Dysk się otworzy.

Klikając prawym przyciskiem myszy ikonę Dysku Google obok zegara, możesz: otworzyć folder Dysk Google na swoim komputerze; otwórz folder Dysku Google w internecie.

Klikając „Otwórz folder Dysku Google” lub dwukrotnie klikając ikonę lewym przyciskiem myszy, zobaczysz folder na swoim komputerze, który wybrałeś do synchronizacji z chmurą. A teraz wszystkie pliki, które znajdują się w chmurze, będą również w tym folderze, a także wszystko, co umieścisz w tym folderze, zostanie zsynchronizowane, to znaczy przesłane do chmury.

Możesz edytować dokumenty bez połączenia z Internetem, a gdy tylko połączenie będzie ponownie dostępne, wszystkie zmiany zostaną zsynchronizowane z chmurą. Jeśli usuniesz dokument z tego folderu, zostanie on również usunięty z chmury!

Oznacza to, że pliki przechowywane w chmurze są dostępne do edycji na komputerze i offline za pomocą aplikacji Dysk Google. Może się zdarzyć, że niektóre funkcje nie będą działać tak dobrze, szczególnie w Dokumentach Google itp., Ale ogólnie to, czego potrzebujesz, będzie działać.

Jak zmienić ustawienia Dysku Google na komputerze

Przy pierwszym uruchomieniu aplikacji po instalacji, zostałeś poproszony o zmianę niektórych ustawień: które foldery mają być synchronizowane; używać serwera proxy lub nie; ustawienia prędkości kanału; uruchom Dysk Google po włączeniu komputera lub nie; czy wyświetlać stan synchronizacji i ikonę menu kontekstowego, czy nie; czy pytać o potwierdzenie przed usunięciem obiektów z udostępnionego folderu.

Jeśli nie zmieniałeś ustawień przy pierwszym uruchomieniu lub chcesz je zmienić teraz - kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę Dysku Google obok zegara => wybierz trzy kropki w prawym górnym rogu => ustawienia

W zakładce „Ustawienia synchronizacji” możesz ponownie wybrać, które foldery mają być synchronizowane z komputerem, a które nie (odznacz foldery, których nie chcesz synchronizować).

Na karcie „Konto” możesz wyłączyć swoje obecne konto lub zwiększyć ilość miejsca w chmurze (oczywiście za pieniądze 🙂 100 GB za 1,99 USD miesięcznie)

W zakładce „Rozszerzenie” możesz zmienić ustawienia serwera proxy, zmienić ustawienia szybkości kanału według potrzeb oraz zmienić niektóre ustawienia systemowe. Po wprowadzeniu zmian kliknij „Zastosuj”.

Jak udostępniać pliki i foldery innym użytkownikom za pomocą Dysku Google

Możesz używać swojego konta Google i aplikacji Dysk Google, aby udostępniać pliki lub foldery innym osobom. Ponadto inni użytkownicy mogą udostępniać Ci swoje pliki i foldery.

Jeśli istnieje grupa plików, które chcesz udostępnić innym użytkownikom, lepiej jest utworzyć folder i przenieść je tam, chociaż możesz udostępniać każdy plik osobno. Otwórz folder Dysku Google na swoim komputerze => kliknij prawym przyciskiem myszy folder lub plik, który chcesz udostępnić => Dysk Google => Udostępnij

W kolejnym oknie możesz wybrać użytkowników z listy adresów, którym chcesz nadać dostęp lub wpisać adres pocztowy osoby, której chcesz przyznać dostęp. Możesz przyznać dostęp do pliku dowolnej liczbie osób na raz, tutaj nie masz żadnych ograniczeń. Możesz także wybrać poziom dostępu przed każdym adresem.

Dostępne poziomy dostępu: edycja - jak można się domyślić, użytkownik może nie tylko przeglądać, ale także edytować dokument; czytanie - użytkownik może tylko przeglądać dokument, bez możliwości zmiany; komentowanie - użytkownik może przeglądać dokument i pisać komentarze, ale nie może go zmienić.

Powyżej możesz włączyć dostęp za pomocą linku i wrzucić go do użytkowników, którym chcesz zapewnić dostęp do dokumentu. Po wybraniu użytkowników i ustawieniu uprawnień - kliknij „Wyślij”, aby wszyscy użytkownicy otrzymali alert z linkiem do dokumentu.

Wszyscy wybrani użytkownicy otrzymają wiadomość e-mail z powiadomieniem, że dokument jest im udostępniany. Treść będzie opisywać, kto zapewnił dostęp i bezpośredni link do dokumentu.

Wcześniej przyjrzeliśmy się udostępnianiu plików na przykładzie Dokumentów Google, gdzie można było zobaczyć zmiany w czasie rzeczywistym, gdy inni użytkownicy edytowali dokument. Oznacza to, że jeśli otworzyłeś dokument z połączeniem internetowym i ktoś inny go otworzył, a on dokona zmian, zobaczysz kursor w miejscu, w którym dokonano zmian, i zobaczysz słowa (lub coś innego) wprowadzone w tym momencie przez innych użytkowników.

Aplikacja Dysk Google jest przydatna, jeśli często pracujesz z Arkuszami Google lub Dokumentami lub jeśli często udostępniasz je innym. Najważniejsze jest to, że do edycji dokumentów nie potrzebujesz stałego połączenia z Internetem, są one przechowywane na Twoim komputerze, można je zmieniać, a zmiany te zostaną zsynchronizowane z chmurą zaraz po połączeniu się z Internetem.

To wszystko na dziś, jeśli jest dodatek - pisz komentarze! Powodzenia 🙂