Jak usunąć konto użytkownika w systemie Windows 10, 8 i 7

Jeśli dodałeś wielu użytkowników na swoim komputerze i niektórzy z nich nie są potrzebni, możesz ich usunąć. Dzisiaj przyjrzymy się, jak usunąć konto użytkownika w systemie Windows.

Usuniemy konta lokalne, już wcześniej napisaliśmy, jak usunąć konto Microsoft, a także jak utworzyć konto lokalne z konta Microsoft. Aby usunąć konta użytkowników - musisz mieć uprawnienia administratora! Należy również zrozumieć, że podczas usuwania wszystkie dane tego konta są usuwane, wszystko, co znajdowało się na pulpicie, w dokumentach, pobranych plikach itp. Jeśli to konto, które zamierzasz usunąć, zawiera ważne dane - przejdź przez eksplorator do folderu "Użytkownicy" na dysku C => otwórz użytkownika i przejrzyj zawartość folderów w poszukiwaniu potrzebnych informacji, jeśli takie istnieją, przenieś je na inny dysk.

Usuwanie konta użytkownika w Windows 10 i 8

W systemie Windows 10 przejdź do Start i wybierz Ustawienia. W systemie Windows 8 wyszukaj i otwórz „konta użytkowników” za pomocą paska wyszukiwania.

Przechodzimy do „Konta”.

Otwieramy „Rodzina i inni ludzie”.

Po prawej stronie zobaczysz wszystkich użytkowników korzystających z tego komputera, jeśli użytkownik jest kontem Microsoft i jest członkiem rodziny - z tego menu możesz tylko zablokować mu wejście do tego komputera (kliknięcie lewym przyciskiem myszy => pojawiło się podmenu => kliknięto "Zablokuj ”). Poniżej w „Inne osoby” wybierz użytkownika, którego chcesz usunąć => kliknij „Usuń”.

Pojawi się okno potwierdzenia, w którym przypomni się, że usunięcie tego konta spowoduje usunięcie wszystkich jego danych z tego komputera, w tym pulpitu, pobranych plików, dokumentów, zdjęć, muzyki i innych plików. Aby potwierdzić usunięcie - kliknij „Usuń konto i dane”.

Jeśli nie chcesz usuwać innych użytkowników, zamknij ustawienia.

Usuń konto użytkownika systemu Windows 7

Zaloguj się do systemu pod kontem z uprawnieniami administratora => w pasku wyszukiwania wpisz "Konta" => ze znalezionych wyników wybierz "Konta użytkowników"

Kliknij „Zarządzaj innym kontem”

Wybierz konto, które chcesz usunąć.

Kliknij „Usuń konto”.

W przeciwieństwie do Windows 8 i 10, w 7. wersji możesz zapisać pliki z usuniętego konta. Chociaż ta metoda nie zapisuje wszystkiego, jeśli klikniesz „Zapisz pliki”, zostaną one zapisane w folderze na pulpicie. Jeśli zapisałeś już wszystko, czego potrzebujesz, lub jeśli nie musisz niczego tam zapisywać, kliknij „Usuń pliki”.

W następnym oknie potwierdź usunięcie, klikając „Usuń konto”.

Wszystko, zbędni użytkownicy zostali usunięci z systemu, jeśli są dodatki - pisz komentarze! Powodzenia 🙂